logo
homeIcon
  1. separatorBlog
  2. separatorKapadokya'nın yeraltı şehirleri: bir mühendislik harikası
REKLAM

Kapadokya'nın yeraltı şehirleri: bir mühendislik harikası

Kapadokya'nın yeraltı şehirleri: bir mühendislik harikası

1963 yılında Türkiye'nin Nevşehir ilinde bir adam evinin bir duvarını yıktı. Bunu yaptıktan sonra gizemli bir oda keşfetti. Kazmaya devam etti ve kısa süre sonra mağara benzeri başka odaların da bulunduğu karmaşık bir tünel sistemi keşfetti. Keşfettiği şey, henüz kendisinin de bilmediği, Türkiye'nin orta Anadolu bölgesindeki Kapadokya bölgesinin bir parçası olan Derinkuyu'nun antik metro kentiydi. Ayrıntılı metro ağı küçük girişler, havalandırma bacaları, tüneller ve bağlantı geçitleri içeriyordu. Burası binlerce yıl önce Kapadokya'da kayaya oyulmuş düzinelerce metro şehrinden biriydi. Yüzyıllar boyunca gizlenmiş olan Derinkuyu metro şehri en derin olanıdır. Türkiye'nin Anadolu'daki Kapadokya bölgesi volkanik tarih açısından zengindir ve yaklaşık 1000 m yüksekliğinde bir plato üzerinde yer alır. Bölge milyonlarca yıl önce küle gömülmüş ve bugün görülen lav kubbeleri ve ham piramitler oluşmuştur. Tortul kayaların aşınması delikli kuleler ve taş minareler bırakmıştır. Derinkuyu 18 kat tünelden oluşmaktadır. Şehrin kesin inşa tarihi tartışmalıdır, ancak Atinalı Xenophon tarafından MÖ 370 civarında yazılan "Anabasis", Derinkuyu'ya atıfta bulunan en eski yazılı eserdir Kapadokya'nın metro şehirlerinin gerçek bir mühendislik harikası olduğunu söylemek.

Kapadokya'daki metro şehirleri

Derinkuyu

2.jpg Derinkuyu metro kenti bugünkü durumuna Roma döneminde ulaşmıştır. Metro kenti adını Yunanca Malakopea olarak adlandırılan kentten almıştır. Metro kentinin devasa havalandırma bacası aynı zamanda yüzeyde yaşayan insanlar için bir su kuyusuydu.

Kaymaklı

3.jpg Nevşehir'e yaklaşık 19 kilometre uzaklıkta bulunan Kaymaklı metro kenti 1964 yılında turizme açılmıştır. Bu şehir, tamamen şehri oluşturan ve birçoğu bugün hala depo, ahır ve kiler gibi amaçlarla kullanılan çok sayıda tünel etrafında inşa edilmiştir.

Mazı

4.jpg Eski adı Mataza olan Mazı Köyü'nde bulunan bir metro şehridir. Metro şehri Ürgüp'ün 18 kilometre güneyinde yer almaktadır. Sekiz katlı metro şehri, Mazı köyünün batı tarafındaki dik bir yamaçta yer almaktadır.

Özlüce

5.jpg Özlüce, Türkiye'de en çok belirsizlik yaratan metro şehirlerinden biridir, çünkü halka ancak yakın zamanda açılmıştır. Bu mağara sisteminin temel özelliği, sadece bir kata sahip olmasına rağmen boyutlarının muazzam olmasıdır. Yani, çok geniş bir alanı kaplayan salonlara, tünellere ve antik evlere sahip.

Özkonark

6.jpg

Türkiye'deki diğer 37 metro şehrine kıyasla küçük bir metro şehridir, çünkü sadece bir katı vardır. Yine de, binlerce insanın uzun süre yaşaması için tasarlanan tünel ve galerilerin büyük bağlantıları sayesinde tarihi, kültürel ve turistik cazibesi şüphesizdir.

Indirimler 365, Türkiye'deki favori mağazalarınızın tüm indirim kataloglarını size getiriyor. Ancak sitemizi ziyaret ederseniz, Kapadokya'nın Yeraltı şehirleri gibi ülkenin tüm doğal harikalarını da keşfedebilirsiniz. Çok güzel!

REKLAM

Indirimler 365 Copyright © 2024 Indirimler 365 . Tüm hakları saklıdır. Önceden yazılı anlaşma olmaksızın metinlerin kopyalanması ya da çoğaltılması yasaktır. Ürün fotoğrafları, görseller ve broşürler yalnızca açıklama amaçlıdır. İndirimli fiyatlar, bu sitede listelenen resmi distribütörler tarafından sağlanmaktadır. Teklifler, son kullanma tarihine ya da stoklar tükenene kadar geçerlidir. Bu site bilgi verme amaçlı olup, ürünler üzerinde hak iddia etmek için kullanılamaz. Fiyatlar konuma göre değişiklik gösterebilir.