logo
homeIcon
  1. separatorBlog
  2. separatorYenilikçi değişim: ileriye doğru liderlik eden kadınlar
REKLAM

Yenilikçi değişim: ileriye doğru liderlik eden kadınlar

Yenilikçi değişim: ileriye doğru liderlik eden kadınlar

Tarihteki ilk kadın programcı Ada Lovelace'dan mobil telefonun gelişiminde önemli rol oynayan kadınlara kadar. Kadınlar, çeşitli sosyal kazanımlar elde ettikten sonra teknoloji sektöründe ön plana çıktılar. Her ne kadar süreçler kolay olmasa ve hala birçok borç olsa da. UNESCO raporuna göre Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik alanındaki araştırmacıların sadece %28'i kadındır. Bu farklılıklar özellikle Türkiye'de iş piyasasına da yansımaktadır. Ancak, bu bilgi alanlarında hala var olan önemli cinsiyet uçurumuna rağmen, her birinde silinmez bir iz bırakan birçok kadın var. Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat'ın yeni verilerine göre, 2017 yılında Türkiye'de teknoloji, sağlık, mühendislik ve araştırma-geliştirme alanlarında faaliyet gösteren kadın bilim insanlarının oranı %45 oldu. Türkiye bu oranla %41 olan AB ortalaması ile Almanya, Fransa ve Birleşik Krallık'ı geride bıraktı. Bugün Türkiye'de kadın akademisyenlerin oranı %45'tir. Son 30 yıldaki artış ise %50'ye yakındır. Özellikle kadın doktora asistanları ve araştırma görevlilerinin sayısı diğer unvanlara göre daha fazladır. Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında bu artış medyan oranından daha fazladır.

Tarihi değiştiren kadınlar

Ada Lovelace (1815-1852): Tarihin ilk kadın programcısı

2.jpg

Bugün bildiğimiz anlamda bilgisayarlar henüz yoktu ve kadınların bilim, teknoloji, mühendislik ya da matematik eğitimi alması hiç de yaygın değildi, ama Ada Lovelace vardı. Bir makine tarafından işlenecek bir algoritma yazan ilk kişi olarak bilinen Ada Lovelace'ın çalışmaları, modern bilgi işlemin gelişiminin temellerini attı. İlginç bir şekilde, bunu bir adamın makalesini İngilizceye çevirerek ve kenarına notlar ekleyerek yaptı.

Grace Hopper (1906-1992): Bilgisayar bilimi alanında öncü

3.jpg

"Af dilemek çoğu zaman izin istemekten daha kolaydır" sözünü hiç söylediniz mi? Evet, 1947 yılında dünyanın ilk gerçek bilgisayar hatasını kaydeden ve bu deyimi ortaya atan Hopper'dı. Ayrıca 1950'lerde ilk bilgisayar derleyicisini geliştirdi. Bu, programcıların makine dili yerine insan dilinde kod yazmalarını sağladı ve bugün elde ettiğimiz yazılım geliştirmeyi büyük ölçüde kolaylaştırdı.

Margaret Hamilton (1936): İnsanları aya götüren programcı

4.jpg

Hamilton en çok insanları Ay'a götüren Apollo programının yazılımı üzerindeki çalışmalarıyla tanınıyor. Astronotların Ay'a inmesini ve Dünya'ya güvenli bir şekilde dönmesini sağlayan yazılımın geliştirilmesinden sorumluydu.

Hedy Lamarr (1914-2000): Mobil telefon, Wi-Fi ve GPS'in kraliçesi

5.jpg

Bazıları onu hala sadece güzel Avusturyalı aktris olarak görüyor. Ancak Hedy Lamarr, bugün mobil telefon, Wi-Fi ve GPS kullanmamızı sağlayan yayılmış spektrum modülasyon tekniğini icat eden kişiydi.

Indirimler 365 size Türkiye'deki favori mağazalarınızın tüm indirim kataloglarını getiriyor. Bugün pek çok işletme kadınlar tarafından yönetiliyor ve teknoloji alanında çığır açıyor. Kadınların gücü!

REKLAM

Indirimler 365 Copyright © 2024 Indirimler 365 . Tüm hakları saklıdır. Önceden yazılı anlaşma olmaksızın metinlerin kopyalanması ya da çoğaltılması yasaktır. Ürün fotoğrafları, görseller ve broşürler yalnızca açıklama amaçlıdır. İndirimli fiyatlar, bu sitede listelenen resmi distribütörler tarafından sağlanmaktadır. Teklifler, son kullanma tarihine ya da stoklar tükenene kadar geçerlidir. Bu site bilgi verme amaçlı olup, ürünler üzerinde hak iddia etmek için kullanılamaz. Fiyatlar konuma göre değişiklik gösterebilir.